maanantai 7. maaliskuuta 2016

Viimeistelyä (ja vähän Star Warsia)


Tänään otin töitä pois puilta. Lapseni lepäili toipilaana kotona. Otin viimeistelyhommat kainaloon ja muutin lapsen seuraksi olkkariin telkkarin ääreen pyörittelemään huivien hapsuja. 

Hupsis-miehet tekivät kultturiteon: näyttivät, mitä rikkinäisille tekstiileille tehdään. Eivät vieneet roskiin. (Ensin oli tietenkin tapahtunut jotain, miksi tekstiilit olivat hajonneet.)


Kutoivat räsymattoa. 


Harvassa lastenohjelmassa enää näytetään tällaisia käsityötaitoja. Empiirisen kokemukseni mukaan lapset eivät välttämättä tiedä, mitä kangaspuilla tehdään. Tai eivät ole koskaan nähneet kangaspuita. 

Siksi olikin erityisen mukavaa pistäytyä koululla katsomassa, mitä pystyttämilläni kangaspuilla on touhuttu. Hienoa, että puita todellakin käytetään, ja niillä kudotaan tosi hienoja istuintyynyjä. Oli hauska nähdä alakoululaisten reaktioita, kun kerroin Jacquardin kehittämän kutomakoneen olleen reikäkortteineen pohjana myös tietokoneen keksimiselle. Ja että Suomen ensimmäinen hehkulamppu sytytettiin Finlaysonin kutomosalissa vuonna 1882. Tärkeitä ja merkityksellisiä juttuja nivoutuneena tekstiilien valmistamiseen.

No. Siihen viimeistelyyn. En ole koskaan katsonut yhtään Star Wars -elokuvaa. Minut on kuitenkin nykyään sattuneesta syystä saarrettu kaikenlaisella SW-tilpehöörillä. Kahta huivia erilleen leikatessani työnjohtajana toimi ilmeisesti johonkin Keisari Palpatineen liittyvä hahmo. On kuulemma paha. 

Hyvä siitä silti tuli.


Ps. En olisi ikinä uskonut käsitteleväni Star Warsia missään muodossa kutomisblogissani, joten ihan kiusallani lisään sen myös otsikkoon ja tunnisteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita! All the comments are welcome!