tiistai 5. huhtikuuta 2016

Loimiletin värjäys

Olen jo pitkään halunnut kokeilla, miten onnistuu loimiletin värjääminen. Ideana siis se, että loimen ollessa letillä, se itse toimii esteenä värin pääsylle letin sisäosiin. Sellainen kotikutoinen ikat- tai flammuvärjäys siis käytännössä. Aluksi mietin, että olisin käyttänyt jotain sitomisestotekniikkaa lisäksi, mutta jätin sen nyt tästä projektista pois: seuraavaksi sitten!

Tarvikkeina: 
100% puuvillaloimi, 640g
Suomalaisia ( ! ) Emo-reaktiivivärejä
Värien kiinnitysaineena kevytsoodaa
Ruisku
Värjäysämpäri
Pieni astia ja kertakäyttölusikka soodan liuottamiseen ja mittaamiseen.
Ohjeet.


Ensimmäiseen yritykseen kastelin loimen ennakolta. 

Ohjeen mukaan ämpärissä sekoitin veden, kiinnitysaineen ja värit. Tässä lähdin kokeilemaan varovaisesti värien voimakkuutta. Laitoin reiluun litraan n. 10ml mariininsinistä ja n. 5ml harmaata. 

Dipdip ja tiiviisti suljettuun muovikassiin vuorokaudeksi. 

  Nostin letin seuraavana päivänä muovipussista suoraan pesukoneen huuhteluohjelmalle ja heti perään 90 asteen pesuun värin kiinnittämiseksi.


Ehkäpä vaalea farkku voisi olla kuvaavin tähän sävyyn. 


Märkänä ja juuri väriliemestä nostettuna tämä samainen letti näytti näinkin tummalta:


Loimesta tuli mielestäni liian hempeä, joten päätin toistaa värjäyksen erilaisella tekniikalla: värejä rohkeammin ja loimiletti kuivana väriliemeen. Dippasin loimen vain toiselta puolelta, jotta saisin kunnolla värien vaihtelua. Kuiva loimi imaisikin värin hetkessä. Väriä oli nyt 10ml sinistä, 20ml harmaata ja vapaa lurautus mustaa. 

Taas muovipussiin - yksi vuorokausi - huuhtelu - 90 asteen pesu.

Odottavan aika on pitkä. Onneksi pesukoneessa on ikkuna. ;)


Nyt loimi on kuivumassa. 


Vaikea odottaa, että pääsen vetämään tämän tukille ja kutomaan. 


Olen liukuvärjännyt lankavyyhtejä, mutta kun niistä luo loimen, väriraportti ei osu ikinä vierekkäin, vaikka vyyhteä ja lointa yrittäisi sovittaa mitoiltaan toisiinsa sopiviksi. Lopputulos on satunnaisesti kirjava loimi. Tällä tekniikalla loimeen saa suhteellisen säännöllisen raitakuvion. Lopullista tulosta ei siis minullakaan ole tiedossa, vielä...

To be continued...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita! All the comments are welcome!