keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Soijakynttilätehdas

Lapsi oli sairas tänään. Kotipäivä siis, ja käytin sitä vähän hyväkseni tekaisemalla kiitokset kouluun ja eskariin. Olin ostanut jo aikaisemmin kilon ämpärin luomua soijavahaa ja sydänlankaa sekä muutaman valkoisen Arabian Teema-mukin. Lisäksi käden ulottuvilla oli grillitikkuja, sakset, korupihdit, tuikkukupin raatoja sekä talouspaperia. Ja kattila vesihauteessa.


Irroitin tuikkukupeista langanpidikkeet, putsasin ja avasin langalle reiän korupihdeillä. Sitten pujotin langan siitä läpi ja lytistin taas reiän umpeen niin, että lanka jäi napakasti nalkkiin. Jos ei pihtejä ole, niin kokeilin myös kanavaneulan avulla tätä vaihetta, ja se toimi ihan hyvin.


Sulatin tilkan vahaa vesihauteessa ja uitin sydänlankoja siinä hetken, että imivät vahaa itseensä. Soijavaha on ihanaa, kun sen sulamislämpö on tosi matala. Tekeminenkin tuntuu aika turvalliselta.

Annoin sydämien vähän aikaa levätä suorina talouspaperin päällä, kun aloin sulattaa isompaa vahamäärää.


Sidoin sydänlangat solmuun grillitikun ympärille, ja asetin tikun mukien päälle. Solmut sai säädettyä hyvin oikean pituisiksi.


Vaha sulamassa. Sula vaha on tilavuudeltaan noin puolet hiutaleista.


Sitten vain aloin täytellä astioita. Kattilani oli niin pieni, että sain tehdä useamman satsin kuppien täyttämiseksi.


Kun kupit oli täytetty, jähmettymiseen Teema-mukin kokoisessa astiassa meni aikaa noin tunti. Lyhensin sydänlangat sopivammiksi ja tein dymolla jouluntoivotukset mukien kylkeen. Sitten vaan sellofaania päälle.


Ideoita vähän parempaan olisi ollut, mutta nyt ei aika riittänyt. On nimittäin kaikkea muutakin tekemistä vielä...


Lopulta tämä oli oikeastaan tosi kivaa ja nopeaa sekä vaivatontakin. Ja soijakynttilät ovat siitä hyviä, että niiden astiat voi ottaa elintarvikekäyttöön helposti, kun kynttilä on poltettu. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita! All the comments are welcome!