sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Tehtyä: täkänäni

Opintoihini kuului luonnollisesti täkänän kutominen. Koko täkänä oli aikaisemmin minulle aika vieras asia. Tekniikka toi minulle mieleen lähinnä jotkut kirkkotekstiilit tai mummoloiden uskonnolliset seinävaatteet. Alkuun en siis ollut kovin innostunut koko asiasta, ja tekniikkakin tuntui melkoiselta haasteelta. En yhtään ihmetellyt sitä, ettei tekijöitä enää nykyisin ole pilvin pimein. 

Koko luokan yhteiseen harjoitusloimeen tehty pakollinen kokeilupätkä teki minuun kuitenkin jonkinlaisen vaikutuksen, ja lopulta pyysin, että saisin ottaa loppuloimen omaan käyttööni.

Halusin kokeilla, onnistuuko täkänäloimeen V:n muotoisen alareunan kutominen. Suunnittelin työni muotoon sopivan timanttikuvion, jota kutoessani ymmärsin, miten koukuttavaa täkänän kutominen on, kun vain alkuun pääsee. Se on kuin hyvä romaani, jota ei malta jättää kesken. Tarkoitukseni oli kutoa vain yksi timantti, mutta kudoin samaan syssyyn toisenkin, yhden kummallekin lapselleni. 

Työ on löytänyt paikkansa kotoani. Tämä ei jää tähän. :) 

Timanttitäkänä.

 Täkänä on kahdesta samanaikaisesti päällekkäin kudotusta erivärisestä kankaasta muodostuva työ. Kankaat sitoutuvat toisiinsa kuvion avulla. Kuvio kudotaan poimien alakankaan loimilankoja yläkankaalle täkänäkeppien avulla (ja päinvastoin). Näin saadaan käännettävä seinävaate. 

Jo keskiajalta täkänät ovat olleet arvokkaita ammattikankureiden kutomia tekstiilejä, joita on ollut lähinnä kirkoissa. Myöhemmin, noin 1800-luvulta lähtien, ne ovat levinneet kartanoihin ja linnoihin käyttötekstiileiksi: peitteiksi, pöytäliinoiksi ja seinävaatteiksi. Nykypäivänä täkänöitä löytyy kasapäin kirpputoreilta ja nettikirppareilta muutamalla eurolla. 

Toivoisin kovasti täkänän arvostuksen nousevan. Suuri Käsityölehti ja Pirkanmaan Kotityö järjestivät seinävaatekilpailun syksyllä 2015. Osallistuin kisaan kahdella täkänällä, joista toinen sijoittui kymmenen parhaan joukkoon. (Ilokseni kilpailun voittajatyö oli myöskin täkänä.) Kisassa määriteltiin työn kooksi 40x40cm. Kisatyöt olivat näytillä Tampereella Suomen Kädentaidot -messuilla. Tässä toinen töistäni, sijoittunut Särö: 

Täkänä
Särö. Täkänä 2015.

Tulosluettelo Tampereen Kädentaidot -messuilta. Minä siellä! :)

Toinen töistäni on nimeltään Himmeli. Tässä työssä kokeilin jälleen alareunan viistoamista, mutta kovin julmaan kulmaan en voinut tällä kertaa alareunaa tehdä, koska minun piti ajatella myös tehtävänantoa. Kerrostetuilla hapsuilla toivoin kuitenkin muodon selkeytyvän lisää. 

Täkänä
Himmeli. Täkänä 2015.

Lisää täkänäideoita minulla on roppakaupalla. Kangaspuille tilaa odotellessa... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita! All the comments are welcome!